Kremowy, słodki pudding. Można kombinować z przeróżnymi dodatkami oraz smakiem.
Przepis:
Składniki
150 ml mleka pełnego
120 ml tłustej śmietanki
2 pełne łyżki masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
białko w proszku (smak- czekolada)
1 łyżka masła
splenda, stevia lub inny słodzik
opcjonalnie kostka czekolady 85%
Przygotowanie
W małym garnuszku roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy stevię (tutaj 1 łyżka). Cały czas mieszając wlewamy mleko, a następnie śmietankę. Gotujemy około minuty.
Wsypujemy miarkę (ok 30g) białka i blendujemy dokładnie, aż do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło orzechowe. Przelewamy do miseczek. Schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
Dekoracja czekoladowa:
rozpuszczamy czekolade w mikrofalówce. Wylewamy na matę sylikonową lub papier do pieczenia, tworząc dowolny wzór. Schładzamy w lodówce.
Z przepisu wyszły mi dwie porcje.
Wartości odżywcze dla 2 porcji:
822kcal | 39 gbiałka | 66 gtłuszczu | 9 gwęglowodanów |
Szczerze mówiąc, zjadłabym taki z wielką chęcią :)
ReplyDeleteSzczerze mówiąc to ciężko poprzestać na jednej porcji... ;) za chwilę planuję podejście nr 2 z innym smakiem białka :)
DeletePudding z masłem orzechowym- mniam !
ReplyDelete