Tuesday 14 May 2013

Proteinowy pudding orzechowy (low carb)




Kremowy, słodki pudding. Można kombinować z przeróżnymi dodatkami oraz smakiem.















Przepis:

Składniki

150 ml mleka pełnego

120 ml tłustej śmietanki
2 pełne łyżki masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
białko w proszku (smak- czekolada)
1 łyżka masła
splenda, stevia lub inny słodzik
opcjonalnie kostka czekolady 85%

Przygotowanie

W małym garnuszku roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy stevię (tutaj 1 łyżka). Cały czas mieszając wlewamy mleko, a następnie śmietankę. Gotujemy około minuty. 

Wsypujemy miarkę (ok 30g) białka i blendujemy dokładnie, aż do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło orzechowe. Przelewamy do miseczek. Schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.

Dekoracja czekoladowa:
rozpuszczamy czekolade w mikrofalówce. Wylewamy na matę sylikonową lub papier do pieczenia, tworząc dowolny wzór. Schładzamy w lodówce.


Z przepisu wyszły mi dwie porcje.


Wartości odżywcze dla 2 porcji:
822kcal39 gbiałka 66 gtłuszczu  9 gwęglowodanów 


3 comments:

  1. Szczerze mówiąc, zjadłabym taki z wielką chęcią :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szczerze mówiąc to ciężko poprzestać na jednej porcji... ;) za chwilę planuję podejście nr 2 z innym smakiem białka :)

      Delete
  2. Pudding z masłem orzechowym- mniam !

    ReplyDelete