Zainspirowana przepisem na fishcakes Makłowicza (bardzo polecam - niestety zawiera gotowane ziemniaki), postanowiłam stworzyć wersję low carb. Kotleciki są super szybkie w przygotowaniu, łatwo je się smaęy i wręcz rozpływają się w ustach... ;)
Przepis:
Składniki
300g łupacza wędzonego (można zastąpić inną wędzoną dosyć tłustą rybą)
200g łupacza świeżego
pół średniej cebuli
1 jajko
150g żółtego sera
garść świeżej posiekanej pietruszki
cytryna
2 liście laurowe
1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
sól i pieprz
Przygotowanie
Rybę wrzucamy do garnka wraz z plastrem cytryny i liśćmi laurowymi. Zalewamy wodą i gotujemy kilka minut do miękkości.
Ugotowaną rybę wyciągamy, zdjemujemy skórę i rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy dropno posiekaną cebulkę, pietruszkę, siemię, sól i pieprz, potarkowany ser, jajo i mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią.
Podajemy z cząstką cytryny do pokropienia. Idealne z gotowanymi zielonymi warzywami.
Wartości odżywcze dla ok 5-6 kotletów:
1485kcal | 165 gbiałka | 80 gtłuszczu | 1 gwęglowodanów |
wygląda pysznie. uwielbiam rybne kotlety - kojarzą mi się z dzieciństwem.
ReplyDelete