Przepis na 4 filety:
4 filety z dorsza lub innej białej ryby (tutaj plamiak)
2 łyżki masła
4 łyżeczki majonezu (full fat)
20-30 gram płatków migdałowych
czerwona cebula
sok z cytryny
sól i pieprz
Do naczynia żaroodpornego wlewamy rozpuszczone masło. Układamy na dno drobno posiekaną cebulkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C na ok 5 minut, aż cebulka zmięknie. Następnie układamy na wierzchu filety, skrapiamy je cytryną, dodajemy sól i pieprz do smaku, smarujemy z wierzchu majonezem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. 5 minut przed wyjęciem posypujemy rybę płatkami migdałowymi.
Podawać ze świeżą sałatką.
Uwagi:
- Do dania nadaje się również wędzona ryba. Próbowałam z wędzonym plamiakiem, pyszne.
- Używamy dobrego w smaku i tłustego majonezu, polecam Winiary lub Kętrzyński.
Jedna porcja (1 filet) zawiera w przybliżeniu:
257kcal | 20 gbiałka | 10 gtłuszczu | 2 gwęglowodanów |
No comments:
Post a Comment