Wednesday 7 March 2012

Dorsz z majonezem i migdałami

Przez ostatnie 4 dni jem na obiad to danie :) Ponieważ nigdy nie potrafiłam przyrządzać ryb, to nigdy się za to nie brałam. Jednak to danie jest super proste, szybkie i przepyszne. Gwarantuję, że posmakuje każdemu!




Przepis na 4 filety:


4 filety z dorsza lub innej białej ryby (tutaj plamiak)
2 łyżki masła
4 łyżeczki majonezu (full fat)
20-30 gram płatków migdałowych
czerwona cebula
sok z cytryny
sól i pieprz


Do naczynia żaroodpornego wlewamy rozpuszczone masło. Układamy na dno drobno posiekaną cebulkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C na ok 5 minut, aż cebulka zmięknie. Następnie układamy na wierzchu filety, skrapiamy je cytryną, dodajemy sól i pieprz do smaku, smarujemy z wierzchu majonezem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. 5 minut przed wyjęciem posypujemy rybę płatkami migdałowymi.


Podawać ze świeżą sałatką.


Uwagi:
  • Do dania nadaje się również wędzona ryba. Próbowałam z wędzonym plamiakiem, pyszne.
  • Używamy dobrego w smaku i tłustego majonezu, polecam Winiary lub Kętrzyński.






Jedna porcja (1 filet) zawiera w przybliżeniu:


257kcal20 gbiałka10 gtłuszczu2 gwęglowodanów

No comments:

Post a Comment