Może nie wyglądają zbyt smakowicie na zdjęciach, ale uwierzcie mi, że są pyszne!
Przepis:
7 łyżek siemienia lnianego
3 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka mielonych migdałów
1 średnie jajko
1 łyżka masła
40g sera żółtego
sól i pieprz do smaku
Mielimy 5 łyżek siemienia lnianego i mieszamy z pozostałymi 2 łyżkami, otrębami i migdałami. Dodajemy jajo, rozpuszczone masło, potarkowany żółty ser (tu: cheddar & mozarella), trochę soli i wszystko mieszamy łyżką. Wstawiamy masę na chwilę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wykładamy schłodzoną masę na wysmarowany masłem papier do pieczenia i rozwałkowujemy lub delikatnie rozprowadzamy palcami na cienki placek. Wstawiamy do piekarnika na ok.10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 2-3 minuty aż lekko ostygnie i przewracamy placek na drugą stronę. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 8-10 minut.
Wyjmujemy placek i od razu kroimy na małe kwadraty.
Uwagi:
- Placek możemy pokroić na kwadraty już zanim wstawimy go do piekarnika
- Najlepiej piec krakersy nie na blaszce, ale na samej kratce
- W drugiej fazie pieczenia dobrze jest włączyć nawiew w piekarniku
Smacznego!
Wartości odżywcze na całą blaszkę:
758kcal | 35 gbiałka | 60 gtłuszczu | >1 gwęglowodanów |
Koniecznie wypróbuję. Jak myślisz, czy to wyjdzie w formie cienkich paluszków? Tzn. czy da się to "ciasto" rolować w dłoni? Pozdrawiam :)
ReplyDeleteJasne, że tak! Robiłam już to w podobnej formie, jako spód na pizzę. Placuszki mogą być jednak troche twardawe, zależy do czego chcesz ich użyć? Ciasto da się formować i rolować, jest tylko trochę klejące. pozdrawiam
DeleteBaaardzo mi się podoba taka przekąska! :)
ReplyDeleteZainteresowała mnie ta Twoja dieta mało węglowodanowa... Mówisz, że nie chodzisz na niej głodna? Ja się cieszyłam będąc na Dukanie (wysokoproteinowej), że mogę jeść ile tylko potrzebują i kiedy potrzebuję.
A w ogóle to wpadłam do Ciebie, żeby powiedzieć, że robię masło migdałowe, niebawem pojawi się na blogu :)
Dzięki za komentarz. Dieta na której jestem to Cykliczna Dieta Ketogeniczna (CKD). Polega na tym, że przez 5-6 dni w tygodniu jem bardzo mało węglowodanów (poniżej 30g)i dużo zdrowych tłuszczów a w pozostałe dni jem wysokowęglowadonowe i niskotłuszczowe posiłki. Akurat CKD jest dietą zaprojektowaną z myślach o sportowcach i osobach ćwiczących na siłowni, ale ogólnie dieta ketogeniczna może być stosowana przez prawie każdego.
DeletePostaram się za parę dni napisać o tym na blogu :)
pozdrawiam
Będę śledzić, dzięki! :)
DeleteTe krakersy mają 25g węglowodanów (blaszka).
ReplyDeleteProsze nie wprowadzac czytelnikow w blad. W przepisie jest mniej niz 1g weglowodanow przyswajalnych, ktore wliczamy do bilansu. Reszta to blonnik
DeleteTanie jedzenia wprowadza w blad! Moze Tanie jedzennie powinno zajac sie tanim jedzeniem zamiast zamieszczac komentarze z blednymi informacjami!
DeleteTwoj blog Izabelo podoba mi sie i bede Cie sledzic :)
Nie miałam siemienia lnianego, więc zmieniłam trochę proporcje - więcej sera o ~20g, 2 łyżki migdałów i 4 otrąb. Pyszne! Widzę, że od jakiegoś czasu nie aktualizujesz tego bloga - szkoda, bo jestem fanką ;) Podączam się do prośby o CKD.
ReplyDelete