Friday 23 March 2012

Serniczek pomarańczowo - waniliowy (low carb)


Miałam ochotę na sernik inny niż wszystkie. Pieczony, kremowy, ale bez mąki. Szczerze mówiąc, jak na improwizację, jestem zaskoczona efektem. Wszyscy zajadali się sernikiem i nikt nie mógł uwierzyć, że nie zawiera mąki i cukru. 













Przepis:


Składniki
Spód:
5 lyzek siemienia lnianego
1 lyzka mielonych migdalów
1 lyzka siekanych orzechów
1 lyzeczka oleju kokosowego
1 jajo
1 lyzka kakao
slodzik


Sernik pieczony:
250g póltlustego twarogu
150g philadelphii
2 lyzki masla niesolonego
1 lyzka ekstraktu pomaranczowego
skórka starta z polowy pomaranczy/cytryny
1 duze jajo
slodzik


Masa smietanowa:
100g philadelphii
200g smietanki do ubijania (double cream)
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
slodzik


Przygotowanie


Na spód: Mielimy 4 łyżki siemienia lnianego i mieszamy z pozostałą łyżką oraz miegdałami, orzechami, kako i słodzikiem ( tu: 4 tabletki). Wlewamy roztopiony olej kokosowy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Niedużą formę to wypieków smarujemy masłej lub olejem kokosowym i wysypujemy odrobinę kakao lub mielonych migdałów na spód. Rozprowadzamy naszą masę, dociskając łyżeczką do formy. Robimy brzeg na ok 2,5cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C ok 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.


Sernik: Twaróg mielimy dokładnie (lub używamy juz gotowego 3-krotnie mielonego). Miksujemy ok 3-4 minuty z serkiem kremowym i słodzikiem (tu: 4 łyżki splendy + 2 słodziki w tabletce). Dodajemy rozpuszczone masło, ekstrakt i skórkę, cały czas miksując. Na końcu dodajemy jajko i miksujemy krótko, do połączenia się składników.
Wylewamy na przygotowany uprzednio spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C 25-30 minut, aż zacznie tężeć. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.


Masa: Serek ubijamy, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Dodajemy śmietankę i ekstrakt  i ubijamy na wysokich obrotach ok 2 minut, w miedzyczasie dosypując odrobinę słodzika. Wykładamy masę na upieczony sernik i schładzamy w lodówce ok 3 godzin.


Uwagi:

  • olej kokosowy można zastąpić masłem, aczkolwiek polecam kokosowy, gdyż jest bardzo zdrowy i "lekki"
  • Serniczek można udekorować startą ciemną czekoladą bez cukru, lub oprószyć naturalnym kakao.




Wartości odżywcze całego sernika:


2269kcal95 gbiałka192 gtłuszczu26 gwęglowodanów
(net)

3 comments:

  1. Więcej przepisów! Super blog ;]

    ReplyDelete
  2. Świetny blogasek! Skorzystam na pewno z przepisów :) Jesteś jeszcze kochana na diecie (redukcja)? :) Buziaczki :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jestem caly czas na low carb z high carb w weekendy, ale nie jestem na redukcji niestety ;) ciesze sie ze blog sie podoba postaram sie zamieszczac wiecej przepisow

      Delete