Wednesday 25 July 2012

Burger Low Carb + bułka z siemienia lnianego

Panuje ogólne przekonanie, że na diecie nisko węglowodanowej nie można jeść nic smacznego. Nic bardziej błędnego! Tymi hamburgerami możesz obżerać się do woli, gdyż zawierają śladowe ilości węglowodanów. Bardzo sycące!



Przepis:


Składniki


Bułka*:
1,5 szklanki siemienia lnianego
2-3 jaja
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki dowolnego oleju (tu olej z pestek winogron)
1/3 szklanki wody
Sól i pieprz do smaku


Burger:
400g mielonej wołowiny
3 łyżki oliwy z oliwek
Odrobina wody
Sól pieprz, przyprawy do dań z grilla 


Przygotowanie


Na bułki: Mielimy nasiona siemienia lnianego, tak aby niektóre nasiona zostały jeszcze w całości. Przesypujemy do miseczki. Dodajemy proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie dodajemy wodę, olej oraz rozmącone jajka i energicznie mieszamy, np. widelcem.
Masa ma mieć  konsystencję gęstego ciasta. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody.
Pozostawiamy masę na ok 2-3 minuty, aby stężała.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy formę, wysmarowując ją dokładnie masłem. Poniżej zdjęcie formy idealnej na bułeczki do burgerów:




Jeśli takowej nie mamy, możemy użyć jakiejkolwiek innej formy, np. małej formy do brownies.
Wylewamy naszą masę do formy i pieczemy ok 25-30 minut, do czasu aż środek będzie upieczony. Można sprawdzić wykałaczką.




Burgery mięsne (4 porcje): Mieszamy wszystkie składniki dokładnie w misce. Następnie moczymy ręce w wodzie i kształtujemy burgery dowolnej wielkości. Każdy burger osobno pakujemy szczelnie w przezroczystą folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie odwijamy mięso z folii ( ma to na celu zwarcie mięsa, burgery nie rozpadają się oraz nie ma potrzeby dodawania jajek) i smażymy na patelni teflonowej lub grillu ok 4-5 minut z każdej strony.

Bułeczkę smarujemy dowolnym sosem/majonezem/musztardą, dodajemy dodatki warzywne (cebulka, pomidor, sałata), burgera, zamykamy drugą bułeczką i zjadamy :)))


Uwagi:

  • Ze składników podanych na bułeczki wychodzi około 12-15 bułeczek.
  • Bułeczki są bardzo sycące, jeśli nie potrafimy dużo zjeść, polecam przepołowić bułkę i użyć dwóch połówek.

Wartości odżywcze burgera z podwójną bułką:
468kcal30 gbiałka36 gtłuszczu0,5 gwęglowodanów
(net)


3 comments:

  1. Węglowodanów jest tu blisko 100gram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z czego prawie calosc stanowi blonnik, ktory nie jest przyswajalny. do przepisow na diecie low carb wliczane sa tylko weglowodany przyswajalne (net). Pozdrawiam

      Delete
  2. Bułki rewelacja, koniecznie je muszę zrobić, tym bardziej, ze przechodzę na Low carb z tłuszczami.

    ReplyDelete