Przepis:
230g czerwonej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
5 łyżek kakao
60g odżywki białkowej*
3 jaja
2 łyżki niesolonego masła
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody
Słodzik do smaku
Fasolę razem z wodą blendujemy na gładką masę. Dodajemy jaja i blendujemy dalej, aż masa stanie się puszysta.
W kubeczku mieszamy rozpuszczone masło, olej i masło orzechowe i dodajemy do masy fasolowej.
W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, które następnie łączymy z naszą masą.
Masę przelewamy do wysmarowanej masłem niewielkiej formy. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 20 minut. Vuala!
Uwagi:
- Ja swoje ciasto piekłam 30 minut i uważam, że to odrobinę za długo. Jeśli lubicie dobrze wypieczone brownies, to 30 minut będzie ok. 20 minut dla wielbicieli bardziej mokrych i zbitych brownies.
- Najlepsze są po nocy spędzonej w lodówce, a im dłużej postoją, tym są lepsze.
- Dodałam odżywki białkowej firmy Dymatize o smaku "chocolate fudge". Możemy dodać jakiejkolwiek odżywki o dobrym lub neutralnym smaku, lub ewentualnie mleko w proszku.
- Słodzik: dodałam tylko 2 łyżeczki splendy i odrobinę stevii, gdyż moja odżywka jest bardzo, bardzo słodka.
Wartości odżywcze całego ciasta:
1386kcal | 97 gbiałka | 92 gtłuszczu | 33 gwęglowodanów (net) |
Wartości odżywcze 1 kawałka (1/18):
77kcal | 5,5 gbiałka | 5 gtłuszczu | 2 gwęglowodanów (net) |
No comments:
Post a Comment