Saturday 4 February 2012

Mięciutkie ciasteczka marchewkowe

Uwielbiam ciasto marchewkowe... Z dużą ilością tłuszczu, rodzynkami i przyprawami korzennymi, mmmm.


Postanowiłam zrobić lżejszą i bardziej praktyczną jego wersję, czyli ciasteczka marchewkowe. Można je zabrac do pracy, szkoły na lunch. Są miękkie w środku, słodkie, zdrowe i znakomicie zaspokajają ochotę na słodkie.




Przepis na 8 ciasteczek:



2 średnie marchewki
2 jaja
2 łyżki oleju z pestek winogron/ oleju kokosowego
1 pełna łyżka masla orzechowego
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka otrębów pszennych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamon, imbir, galka muszkatolowa/przyprawa do pierników (wg uznania)
1 łyżka posiekanych orzechów różnych
ewentualnie wybrany slodzik/miód/syrop (dałam 8 tabletek słodzika)


Utrzeć marchewki na tarce o małych oczkach. Dodać otręby zmieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawami, lekko ubite jaja, tlłuszcze i pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie widelcem. Wykładać łyżką na papier do pieczenia formując okrągłe ciasteczka. Piec ok 30-35 minut w 180°C ( wyjąć jak się zarumienią, można sprawdzić wykałaczką).




Wartości odżywcze jednego ciasteczka:


78kcal3 gbiałka7 gtłuszczu1 gwęglowodanów

No comments:

Post a Comment