Tuesday 7 February 2012

Chrupiąca pizza

Zdrowa, pyszna, chrupiąca... to nie może być pizza! A jednak! Sama pizzy nie lubię, ale ta jest po prostu wyśmienita. O niebo lepsza od pizzy z ciasta.


Pizza bardzo kaloryczna, ale bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe i białko. Tylko 2g węglowodanów na jedną pizzę!


Uwaga Uzależnia! ;)


Przepis na spód:


2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka parmezanu
2 łyżki białka jaj ( można dać jedno całe jajo)
1,5 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku


Wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze. Ciasto o gęstej konsystencji wykładamy na posmarowanym olejem papierze do pieczenia i rozwałkowujemy delikatnie na okrągły placek. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200°C przez ok. 15 minut.


Wyciągamy spód, smarujemy sosem, kładziemy wybrane dodatki i pieczemy w piekarniku kolejne 5-10 minut.
Mmmm...


Moje dodatki to: ser tarty, grzyby, pomidory suszone w oleju, oliwki i podsmażona pierś z kurczaka. Pychotka.







Wartości odżywcze spodu:

450kcal18 gbiałka39 gtłuszczu2 gwęglowodanów




No comments:

Post a Comment