Pizza bardzo kaloryczna, ale bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe i białko. Tylko 2g węglowodanów na jedną pizzę!
Uwaga Uzależnia! ;)
Przepis na spód:
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka parmezanu
2 łyżki białka jaj ( można dać jedno całe jajo)
1,5 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
Wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze. Ciasto o gęstej konsystencji wykładamy na posmarowanym olejem papierze do pieczenia i rozwałkowujemy delikatnie na okrągły placek. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200°C przez ok. 15 minut.
Wyciągamy spód, smarujemy sosem, kładziemy wybrane dodatki i pieczemy w piekarniku kolejne 5-10 minut.
Mmmm...
Moje dodatki to: ser tarty, grzyby, pomidory suszone w oleju, oliwki i podsmażona pierś z kurczaka. Pychotka.
Wartości odżywcze spodu:
450kcal | 18 gbiałka | 39 gtłuszczu | 2 gwęglowodanów |
No comments:
Post a Comment