Może nie wyglądają zbyt smakowicie na zdjęciach, ale uwierzcie mi, że są pyszne!
Przepis:
7 łyżek siemienia lnianego
3 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka mielonych migdałów
1 średnie jajko
1 łyżka masła
40g sera żółtego
sól i pieprz do smaku
Mielimy 5 łyżek siemienia lnianego i mieszamy z pozostałymi 2 łyżkami, otrębami i migdałami. Dodajemy jajo, rozpuszczone masło, potarkowany żółty ser (tu: cheddar & mozarella), trochę soli i wszystko mieszamy łyżką. Wstawiamy masę na chwilę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wykładamy schłodzoną masę na wysmarowany masłem papier do pieczenia i rozwałkowujemy lub delikatnie rozprowadzamy palcami na cienki placek. Wstawiamy do piekarnika na ok.10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 2-3 minuty aż lekko ostygnie i przewracamy placek na drugą stronę. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 8-10 minut.
Wyjmujemy placek i od razu kroimy na małe kwadraty.
Uwagi:
- Placek możemy pokroić na kwadraty już zanim wstawimy go do piekarnika
- Najlepiej piec krakersy nie na blaszce, ale na samej kratce
- W drugiej fazie pieczenia dobrze jest włączyć nawiew w piekarniku
Smacznego!
Wartości odżywcze na całą blaszkę:
758kcal | 35 gbiałka | 60 gtłuszczu | >1 gwęglowodanów |